Beschrijving
Dames en heren, hooggeëerd publiek! De Koninklijke Nederlandse Munt nodigt u uit om in de wondere wereld van de circuscultuur te duiken. In Nederland is circuscultuur sinds 2012 opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed van UNESCO. Het fenomeen ‘circuscultuur’ is echter over de hele wereld bekend. De Koninklijke Nederlandse Munt viert 250 jaar circuscultuur met drie zeer exclusieve, thematische uitgiften.
Circuscultuur
Vrolijk gekleurde affiches, een grote ronde tent en een dorp vol circusartiesten. Met enige regelmaat strijkt er ergens in Nederland wel een circus neer. De oorsprong van de circuscultuur voert ons terug naar Engeland. In het jaar 1770 werden de paardenshows van grondlegger Rick Astley al snel uitgebreid met optredens van clowns, acrobaten en jongleurs. De circuscultuur was geboren! In een ronde piste, vaak bedekt met zand, werd het enthousiaste publiek vermaakt. Tegenwoordig vindt het circus niet alleen meer plaats in de traditionele piste, maar bestaan er ook theatercircussen en kerstcircussen die in (theater)zalen opgevoerd worden. Duik op onze speciale pagina verder in de circuscultuur.
Uniek zandontwerp
Gert van der Vijver, onder meer bekend van het tv-programma ‘De Zandtovenaar’, heeft voor de Koninklijke Nederlandse Munt een uniek ontwerp gemaakt. Voor zijn kunstwerken gebruikt hij zand, dat hij op een lichtbak strooit. Speciaal voor dit ontwerp heeft de Zandkunstenaar een echte circuspiste nagebootst. Het zandkunstwerk is omgezet in een 3D-ontwerp waarbij de originele zandstructuur behouden is. De uitgifte brengt hiermee een eerbetoon aan het zand in de traditionele circuspiste. Ontdek hier meer over het ingenieuze ontwerp.
De uitgifte beeldt de dynamiek en de geschiedenis van de circuscultuur uit. De paarden, waar het allemaal mee begon, gaan in een vloeiende beweging over in trapezeartiesten die gevaarlijke toeren uithalen. Hun handen raken elkaar nog nét niet. De spanning is voelbaar in het bewegende geheel. De uitdrukking van de clown in het midden verraadt niets. Als u de zanduitgifte van dichtbij bewondert, ziet u de fijne korrelstructuur. Op de keerzijde vindt u het logo van de serie Immaterieel Erfgoed in Nederland, eveneens in zandstructuur. Bekijk in onze video hoe dit zeer bijzondere ontwerp tot stand is gekomen.